menu

Workshop Raku Stoken

Raku stoken is een eeuwen oude glazuurtechniek afkomstig uit Japan.

De praktijk van raku stoken; werkstukken worden in een oven in een zeer korte tijd opgestookt tot ± 1000 graden, vervolgens worden de voorwerpen met tangen uit de oven gehaald en door deze enorme temperatuurschok gaat het glazuur scheuren.Het typische craquelé effect ontstaat nu.

Na een tiental seconden (afhankelijk van de grootte van het voorwerp) wordt het voorwerp in een ton met zaagsel geplaatst, door de hitte vat het zaagsel vlam. De ton wordt met een deksel afgesloten, het vuur dooft en er ontstaat rookontwikkeling. Deze rook dringt in de ontstane glazuurscheurtjes en zo wordt het craquelé zichtbaar. Na ongeveer 15 minuten halen we het voorwerp uit de ton, dompelen het onder in water en maken het met een sponsje of borsteltje schoon.

De workshop bestaat uit 1 of 2 dagdelen.

1 dagdeel
Je kiest een werkstuk, je gaat deze glazuren om het vervolgens te bakken volgens het bovenstaande procedé.

foto-4wa

Bij deelname van minimaal 6 personen zijn de kosten voor deze workshop 35 euro per persoon, inclusief materialen, koffie en thee.

2 dagdelen
Tijdens het eerste dagdeel maak je zelf een werkstuk, dit werkstuk moet drogen en wordt vervolgens gebakken, dit duurt ongeveer twee weken. Het tweede dagdeel bestaat uit het glazuren van het door jou gemaakte werkstuk om het vervolgens raku te stoken volgens het bovenstaande procedé.

foto-4wb

Bij een deelname van minimaal 6 personen zijn de kosten voor deze workshop 60 euro per persoon, inclusief materialen, koffie en thee.

Informatie of aanmelden
Ans Kanters
0493-529431

/